R19 - Koroška in Savinjska dolina

Solčava. Fotografija: Solčavska panoramska cesta, www.solcavska-panoramska-cesta.si
Cerkev Marije Snežne, Solčava. Fotografija: Solčavska panoramska cesta, www.solcavska-panoramska-cesta.si
Pogled proti Koroški. Fotografija: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info
Vzpon na Sleme. Fotografija: Andrej Tarfila, www.slovenia.info
Vzpon na Sleme. Fotografija: Andrej Tarfila, www.slovenia.info
Spust proti Solčavi. Fotografija: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info
Reka Savinja. Fotografija: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info
Reka Savinja. Fotografija: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info
Pot ob reki Savinji. Fotografija: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info

Potep po Koroški in Savinjski dolini

Itinerar: Vransko - Žovneško jezero - Braslovče - Polzela - Šmartno ob Paki - Šoštanj - Sleme - Črna na Koroškem - Spodnje Sleme - Solčava - Luče - Ljubno ob Savinji - Radmirje - Šmartno ob Dreti - Lipa - Vransko
Dolžina: 130 km
Skupno vzpona: 2430 m
Čas: 7 h
Teren: hribovje
Podlaga: 130 km asfalt
Primerno za cestno kolesarjenje
Težavnost: zelo zahtevna
Maksimalen naklon: 15 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.