R26 - Žalec

Žalec. Fotografija: Roadbike Holiday - Tobias Köhler
Žalec. Fotografija: Roadbike Holiday - Tobias Köhler
Žalec. Fotografija: Roadbike Holiday - Tobias Köhler
Fontana piva, Žalec. Fotografija: Nea Culpa, www.slovenia.info
Fontana piva, Žalec. Fotografija: Nea Culpa, www.slovenia.info
Med hmeljišči. Fotografija: Nea Culpa, www.slovenia.info
Žalec. Fotografija: Peter Marinšek, www.slovenia.info
Hmeljišča. Fotografija: Peter Podobnik, www.slovenia.info
Hmeljišča. Fotografija: Nea Culpa, www.slovenia.info

Žalec

Pot začnemo pri Hotelu Grof in nas najprej vodi v smeri Prekope. V Prekopi zavijemo levo in nadaljujemo v smeri avtoceste. Zapeljemo skozi podvoz in se spustimo proti cerkvi sv. Martina, kjer nas čaka krajši vzpon proti Podvrhu. Sledi krajši spust proti Spodnjim Gorčam in Rakovljam, kjer zavijemo desno proti Parižljam. Na poti proti Polzeli prvič prečkamo reko Savinjo. Nadaljujemo proti Zgornjim in Spodnjim Grušovljam, kjer ponovno prečkamo avtocesto. Nato kolesarimo proti Gotovljam in Ložnici pri Žalcu, kjer zavijemo desno proti Žalcu. Zapeljemo se skozi Žalec in v Vrbju ponovno prečkamo reko Savinjo ter nadaljujemo pot proti Grižam. Pot nas vodi mimo Prebolda do Grajske vasi, kjer pričnemo krajši vzpon proti Miklavžu pri Taboru. Turo končamo z vožnjo mimo Tabora do Hotela Grof.

Zanimivosti

Itinerar: Hotel Grof - Prekopa - Podvrh - Spodnje Gorče - Rakovlje - Parižlje - Polzela - Zgornje Grušovlje - Spodnje Grušovlje - Gotovlje - Ložnica pri Žalcu - Žalec - Griže - Šešče - Dolenja vas - Grajska vas - Miklavž pri Taboru - Tabor - Hotel Grof
Dolžina: 47 km
Skupno vzpona: 430 m
Čas: 2 h
Teren: dolina
Podlaga: 47 km asfalt
Primerno za cestno kolesarjenje
Težavnost: manj zahtevna
Maksimalen naklon: 12 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.