R11 - Zasavje Dolga

Zasavje. Fotografija: Matic Klanšek, www.slovenia.info

Po Zasavju

Tokrat se odpravimo na kolesarjenje po Zasavju. Pot začnemo pri Hotelu Grof. Kolesarimo ob reki Bolski proti Taboru in mimo Ribnika pri Lisjaku vse do Prebolda, kjer zavijemo desno proti Marija Reki. Sledi prvi večji vzpon do Podmeje in spust proti Trbovljam. Pri reki Savi prečkamo most in zavijemo proti Zagorju ob Savi. Malo pred Zagorjem, v kraju Šklendrovec zavijemo levo in se začnemo vzpenjati proti Podkumu in Veliki Preski, kjer začnemo s spustom proti Šmartnemu pri Litiji. Ko prispemo do Litije, ponovno prečimo reko Savo in nadaljujemo desno proti kraju Mošenik. V Mošeniku zavijemo levo in se ponovno začnemo vzpenjati, tokrat proti Zasavski sveti gori, ki leži 852 m nad morjem. Če vam primanjkuje energije se lahko okrepčate v Planinskem domu na Zasavski sveti gori. Sledi daljši spust proti Vidrgi in Izlakam. V Izlakah nadaljujemo v smeri Čemšeniške planine in pričnemo zadnji daljši vzpon proti Čemšeniku. Na vrhu sledi samo še spust proti Vranskemu in Hotelu Grof.

Zanimivosti

Itinerar: Vransko - Tabor - Miklavž pri Taboru - Prebold - Podmeja - Trbovlje - Šklendrovec - Podkum - Velika Preska - Šmartno pri Litiji - Litija - Mošenik - Zasavska Sveta gora - Vidrga - Izlake - Čemšenik - Zaplanina - Ločica pri Vranskem - Vransko
Dolžina: 130 km
Skupno vzpona: 2640 m
Čas: 8 h
Teren: hribovje
Podlaga: 130 km asfalt
Primerno za cestno kolesarjenje
Težavnost: zelo zahtevna
Maksimalen naklon: 13 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.