M6 - Sveta planina

Sveta planina
Sveta planina
Sveta planina
Sveta planina
Sveta planina
Sveta planina
Sveta planina
Sveta planina
Sveta planina
Sveta planina
Sveta planina
Sveta planina
Sveta planina
Sveta planina
Sveta planina
Sveta planina
Sveta planina

Čez Vrhe na Sveto planino

Mimo Tabora peljemo proti Lokam, vendar pred krajem zavijemo v smeri Vrhe in Miklavža. V idilični dolinici asfaltno podlago kmalu zamenja makadam, ki nas pelje v bližino Zajčeve koče. Nadaljujemo na Vrhe, kjer se prek sedla spustimo na zasavsko stran in sledimo oznakam za Sveto goro. Nad Rudarskim domom na Partizanskem vrhu se lahko povzpnemo na razgledno ploščad na grebenu od koder se ponuja odličen razgled na vse smeri. Na spustu po gozdni enoslednici sledimo modro-belim markacijam vse do asfaltne ceste, kjer obrnemo levo v smeri Marija Reke. Makadamski spust na popelje do cerkve Sv. Miklavža in po gozdnih cestah mimo Šmiglove zidance vse do Grajske vasi. Nadaljujemo po dolini do Hotela Grof.

Zanimivosti

Itinerar: Vransko - Tabor - Vrhe - Sveta planina - Miklavž - Grajska vas - Vransko
Dolžina: 40 km
Skupno vzpona: 920 m
Čas: 3,5 h
Teren: hribovje
Podlaga: 24 km asfalt, 12 km makadam, 2 km kolovoz, 2 km gozdna pot
Primerno za gorsko kolesarjenje
Težavnost: zahtevna
Maksimalen naklon: 15 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.