Tabor in grad Žovnek

Grad Žovenk
Cerkev sv. Jurija, Tabor
Cerkev sv. Martina
Hmeljišča
Družinska tura

Čas ture: 4 ure
Dolžina: 21km
Višinska razlika: 200m
Zahtevnost: lahka tura
Primerno za: MTB, e-bike

Izpred hotela Grof se napotimo proti vzhodu in skozi vas Čeplje peljemo po cesti kilometer do križišča s kapelico. Mimo kmetije z islandskimi konji, v križišču zavijemo desno proti hribom. Po rahlem klančku se vzpnemo do kmetije Hrašar, kjer se lahko posladkamo z slastnimi jagodami. Nadaljujemo pot po makadamu proti kraju Tabor. Tu si lahko ogledamo farno cerkev sv. Jurija z  krstilnico, ki jo je zasnoval Jože Plečnik. Nadaljujemo pot naprej mimo pokopališča proti zaselku Miklavž. Na kmetiji Laznik nas pričaka prijazen gospodar Adi, ki nam razkaže svojo kmetijo in predstavi izdelke iz mesa, ki jih lahko tudi preizkusimo in kupimo. Od kmetije se spustimo nazaj proti severu in ravnini proti vasi Gomilsko. Ob poti nas spremljajo tipični prizori značilni za Spodnjo Savinjsko dolino. Govorimo o hmeljiščih. V Gomilskem nadaljujemo pot proti Braslovčam, skozi Kamenče, do posestva Žovnek. Tu zavijemo do jezera Žovnek. Ob obali jezera se podamo proti razvalinam gradu Žovnek.  Od tu nadaljujemo skozi vas Podvrh do Prekope in že smo nazaj.

Minimalno število prijavljenih za izvedbo ture sta 2 osebi

Cena

Prijavljenih

Cena na osebo

2 – 3 osebe

70€

4 - 5 oseb

45€

6 – 7 oseb

35€

Možni ogledi na poti

  • Cerkev sv. Jurija v Taboru
  • Hmeljišča
  • Posestvo Žovnek
  • Jezero Žovnek
  • Grad Žovnek
  • Cerkev sv. Martina v Podvinu

Opcijsko: Braslovško jezero, Braslovče, pupm track in hitra šola vožnje MTB pri OŠ Braslovče.

Vse organizirane vodene ture lahko priredimo vašim željam in kolesarskim sposobnostim. Kontaktirajte nas za pripravo personaliziranih programov.

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Rezervacija vodene kolesarske ture

Izberi ustrezno
Vse ture lahko izvajamo vsak dan v tednu. V primeru da izbrana tura ni na razpolago v želenem terminu prosimo, da želeni datum vodene ture zapišete pod opombe.
Vaš e-poštni naslov na katerega boste prejeli potrditev rezervacije vodene ture.
Označi ustrezno
Označi ustrezno

*S klikom na »POTRDI« vaša rezervacija še ni dokončno potrjena. V prihodnjih 24 urah lahko vas bomo kontaktirali ter vam potrdili razpoložljivost na izbrani turi oziroma sporočili ali je tura že zagotovljena.