R8 - Pavličevo sedlo in Jezersko

Zgornje Jezersko. Fotografija: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info
Pavličevo sedlo. Fotografija: Roadbike Holidays - Tobias Köhler
Pavličevo sedlo. Fotografija: Roadbike Holidays - Tobias Köhler
Jezersko
Zgornje Jezersko
Zgornje Jezersko
Pogled proti Kamniško-Savinjskim Alpam z avstrijske strani
Proti Pavličevemu sedlu
Proti Pavličevemu sedlu
Proti Pavličevemu sedlu
Proti Pavličevemu sedlu
Pavličevo sedlo
Pavličevo sedlo
Pogled proti Logarski dolini
Logarska dolina
Logarska dolina
Logarska dolina
Zgornja Savinjska dolina
Zgornja Savinjska dolina
Zgornja Savinjska dolina
Spodnja Savinjska dolina
Jezersko. Fotografija: Jošt Gantar, www.slovenia.info
Jezersko. Fotografija: Jošt Gantar, www.slovenia.info
Jezersko. Fotografija: Jošt Gantar, www.slovenia.info
Planšarsko jezero. Fotografija: Jošt Gantar, www.slovenia.info

Pavličevo sedlo in Jezersko

Turo začnemo v Vranskem in nadaljujemo skozi Tuhinjsko dolino proti Kamniku in Gorenjski. V Kamniku nadaljujemo proti Šenturski Gori ter vasem Grad in Visoko, kjer začnemo dolg vzpon proti Jezerskem in Jezerskem vrhu. Sledi spust na avstrijsko stran in ponoven vzpon, tokrat na Pavličevo sedlo - znamenit prelaz v Kamniško-Savinjskih Alpah. Sledi daljši spust proti slikoviti Logarski dolini. Naše kolesarsko popotovanje nadaljujemo dolvodno ob alpski reki Savinji. Cesta nas vodi skozi kraje Zgornje Savinjske doline - Solčavo, Luče, Ljubno ob Savinji in Radmirje. Zadnji del trase nas vodi do Šmatnega ob Dreti in preko prelaza Lipa nazaj v Vransko. 

Zanimivosti

Itinerar: Vransko - Ločica pri Vranskem - Tuhinjska dolina - Kamnik - Šenturska Gora - Grad - Visoko - Zgornje Jezersko - Jezerski vrh - Pavličevo sedlo - Logarska dolina - Solčava - Luče - Ljubno ob Savinji - Radmirje - Šmartno ob Dreti - Lipa - Vransko
Dolžina: 155 km
Skupno vzpona: 2600 m
Čas: 7 h
Teren: hribovje
Podlaga: 155 km asfalt
Primerno za cestno kolesarjenje
Težavnost: zelo zahtevna
Maksimalen naklon: 12 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.