R7 - Celje

Občina Celje
Celjski park
Mesto pod mestom Celje
Drevesna hiška Celje
TIC Celje

Do mesta grofov celjskih

Ravninska tura po dolinskem delu se malce vzpne na začetku proti jezeru Žovnek, potem pa se nadaljuje mimo krajev Braslovče in Polzela, mimo dvorca Šenek po stranskih poteh proti Šempetru v Savinjski dolini. Malo pred krajem zavijemo levo proti Ložnici pri Žalcu in se rahlo vzpnemo pod avtocesto in skozi gozd do ceste Arja vas – Velenje. Naravnost mimo Velike Pirešice na vrh hriba (kratek vzpon) in nato kratek spust ter takoj desno proti Lopati in Celju. Sledimo oznakam proti Celju, kjer prečkamo Savinjo in ob njej nadaljujemo svoje kolesarjenje po valoviti cesti nazaj proti Grižam, Preboldu, vse do Grofa.

Znamenitosti

Itinerar: jezero Žovnek – Braslovče – Polzela – Spodnje Grušovlje – Ložnica pri Žalcu – Pirešica – Lopata – Celje – Griže – Prebold – Tabor – Čeplje
Dolžina: 63 km
Skupno vzpona: 420 m
Čas: 3 h
Teren: dolina
Podlaga: 63 km asfalt
Primerno za cestno kolesarjenje
Težavnost: manj zahtevna
Maksimalen naklon: 6 %

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.