R3 - Spodnja Savinjska dolina

Spodnja Savinjska dolina. Fotografija: Peter Podobnik, www.slovenia.info
Grad Žovnek. Fotografija: Gašper Bizjak, www.visitbraslovce.com
Žovneško jezero
Proti Preboldu
Grad Komenda, Polzela. Fotografija: TIC Polzela, www.tic-polzela.si
Okolica Polzele in Gora Oljka. Fotografija: TIC Polzela, www.tic-polzela.si
Med hmeljišči. Fotografija: Turistično društvo Šempeter, www.td-sempeter.si
Hmeljišča. Fotografija: Miran Orožim, www.slovenia.info
Spodnja Savinjska dolina. Fotografija: Nea Culpa, www.slovenia.info
Hmeljišča
Pogostitev med hmeljišči. Fotografija: Nea Culpa, www.slovenia.info
Kolesarjenje po Žalcu. Fotografija: Nea Culpa, www.slovenia.info
Savinova hiša, Žalec. Fotografija: Peter Marinšek, www.slovenia.info
Žalec. Fotografija: Peter Marinšek, www.slovenia.info
Fontana piva, Žalec. Fotografija: Nea Culpa, www.slovenia.info
Fontana piva, Žalec. Fotografija: Nea Culpa, www.slovenia.info
Rimska nekropola, Šempeter. Fotografija: Nea Culpa, www.slovenia.info

Označena kolesarska povezava 01

Pot, ki v originalu štarta v Žalcu, lahko začnemo tudi pri Grofu. Pot nas vodi po lokalnih cestah skozi vse večje kraje Spodnje Savinjske doline. Na poti ni pretirano zahtevnih vzponov, saj poteka večinoma po obronkih doline. Uživamo lahko ob razgledu na Žovneško jezero, dvakrat prečimo reko Savinjo, zapeljemo skozi prestolnico doline - Žalec in občudujemo zelena hmeljišča. Do Hotela Grof se vračamo po stranskih ravninskih cestah mimo Prebolda in Tabora.

Zanimivosti

Itinerar: Braslovče - Polzela - Šempeter - Žalec - Prebold - Tabor
Dolžina: 43 km
Skupno vzpona: 310 m
Čas: 2 h
Teren: dolina
Podlaga: 43 km asfalt
Primerno za cestno kolesarjenje
Težavnost: manj zahtevna
Maksimalen naklon: 5 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.