R28-Mozirski gaj

Lipa
Lipa
Lipa
Lipa

Kolesariti pričnemo od Grofa proti Žovneškemu jezeru in naprej proti Parižljam, kjer prečkamo reko Savinjo in nato nadaljujemo proti kraju Polzela. Tu lahko naredimo krajši postanek in si ogledamo grad Komenda. Nato pa nadaljujemo s kolesarjenjem ob reki Savinji do Šmartnega ob Paki. Pri kraju Paška vas zavijemo proti Skornem in se vzpnemo do Gorenja, nato pa spustimo proti Mozirju. V Mozirju predlagamo ogled Mozirskega parka. Po sprehodu po parku cvetja kolesarimo do Rečice ob Savinji in naprej do Šmartnega pri Dreti, kjer se prične pot vzpenjati. Po nekaj km vzpona dosežemo prelaz Lipa. Ob spustu do Vranskega se nam odpre prelep razgled na Posavsko hribovje in dolino. Po glavni cesti iz Vranskega se vrnemo do hotela Grof

Znamenitosti:

Itinerar: Grof - Žovnek lake - Polzela - Šmartno ob Paki - Gorenje - Mozirje - Rečica ob Savinji - Šmartno ob Dreti - Lipa - Vransko - Grof
Razdalja: 56.2 km
Skupno vzpona: 950m
Čas: 3 ure
Teren: dolina in hribovje
Podlaga: asfalt
Primerno za cestno kolesarjenje
Zahtevnost: zahtevno
Maksimalen naklon: 17%

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.