R25 - Logarska dolina

Logarska dolina. Fotografija: Roadbike Holiday - Tobias Köhler
Logarska dolina. Fotografija: Roadbike Holiday - Tobias Köhler
Logarska dolina. Fotografija: Roadbike Holiday - Tobias Köhler
Logarska dolina. Fotografija: Aleš Fevžer, www.slovenia.info
Logarska dolina
Logarska dolina
Logarska dolina
Logarska dolina
Logarska dolina
Logarska dolina
Logarska dolina. Fotografija: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info
Logarska dolina. Fotografija: Darinka Mladenovič, www.slovenia.info
Logarska dolina. Fotografija: Žiga Kalan, www.slovenia.info
Logarska dolina. Fotografija: Jošt Gantar, www.slovenia.info
Logarska dolina. Fotografija: Jan Godec, www.slovenia.info
Logarska dolina. Fotografija: Žiga Kalan, www.slovenia.info
Logarska dolina. Fotografija: Jošt Gantar, www.slovenia.info

Logarska dolina

Pot nas bo zapeljala do ene izmed najlepših evropskih dolin - Logarske doline. S hotela Grof se najprej zapeljemo v smeri Vranskega, kjer začnemo z vzponom na prelaz Lipa. Sledi spust proti Šmartnemu ob Dreti, kjer zavijemo desno proti Gornjemu Gradu. Malo pred Gornjem Gradu, pri bencinski črpalki zavijemo desno in se odpeljemo proti Radmirju, kjer zavijemo levo in se priključimo na glavno cesto proti Logarski dolini. Pot nas ob reki Savinji vodi mimo Ljubnega vse do Luč, kjer zavijemo desno proti Solčavi. V Solčavi nadaljujemo naravnost proti Logarski dolini. Vseskozi nas spremlja reka Savinja. Vračamo se po isti poti vse do Ljubnega, kjer nadaljujemo proti Mozirju. Pri Letušu zavijemo desno na stransko lokalno cesto, ki nas mimo Braslovč in Žovneškega jezera pripelje nazaj do hotela Grof.

Zanimivosti

Itinerar: Vransko - Lipa - Šmartno ob Dreti - Radmirje - Ljubno ob Savinji - Luče - Solčava - Logarska dolina - Solčava - Luče - Ljubno ob Savinji - Nazarje - Mozirje - Letuš - Braslovče - Žovneško jezero - Vransko
Dolžina: 107 km
Skupno vzpona: 1150 m
Čas: 5 h
Teren: dolina in hribovje
Podlaga: 107 km asfalt
Primerno za cestno kolesarjenje
Težavnost: zelo zahtevna
Maksimalen naklon: 13 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.