M08 - Limovce (18)

Vransko - Črni vrh - Tabor
Limovce
Presedlje
Presedlje - Zaplanina
Zaplanina
Limovce
Limovce
Limovce
Limovce

Krožna kolesarska pot čez Tabor in Limovce

30 km dolga kolesarska proga poteka po občinah Tabor in Vransko. Začetek ture je v kraju Tabor, do koder lahko iz Grofa tudi kolesarimo in podaljšamo pot za ravninskih 9 kilometrov. Od Tabora se pot zelo rahlo vzpenja do kraja Loke, kjer se nam odpre lep razgled na naravni spomenik Krvavica. Od tu sledi malce strmejši, 3,5 km makadamski vzpon, ki nas popelje do čudovitih razgledov na prevalu Presedlje. Vožnja po makadamski cesti po grebenu se nadaljuje do Zaplanine (ves čas sledimo modrim tablam z oznako 18), nato pa se spustimo po asfaltirani cesti do regionalne ceste proti Trojanam. Pred Ločico pri Vranskem se obrnemo nazaj pod avtocesto in pričnemo z vzponom po asfaltirani cesti skozi gozd do Zahomc. V križišču pri kmetijah zavijemo desno (tabla 18) in nadaljujemo po makadamski cesti po grebenu pod Črnim vrhom, nato pa se spustimo nazaj v Loke in v Tabor.

Zanimivosti

Itinerar: Tabor - Loke - Presedlje - Zaplanina - Zahomce - Črni vrh - Loke - Tabor
Dolžina: 39 km
Skupno vzpona: 1050 m
Čas: 3 h
Teren: hribovje
Podlaga: 16 km asfalt, 23 km makadam
Primerno za gorsko kolesarjenje
Težavnost: zahtevna
Maksimalen naklon: 13 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.