M19 - Čemšenik in Vrhe

Čemšeniška planina
Cesta Tabor - Loke
Tukaj zavijemo desno
Tukaj zavijemo desno
Naravnost proti Krvavici
Razgled s Presedelj
Se držimo desne poti
Naravnost proti Čemšeniku
Čemšenik
Levo proti Planinskem domu na Vrheh
Planinski dom Vrhe
Vrhe
Spust
Spust
Spust
Spust
Spust

Čemšenik in Vrhe

Kolesariti začnemo južno od Hotela Grof, ob reki Bolska, po stranski lokalni cesti (Žalec 01). Blizu Rancha Islander zavijemo desno in po makadamski cesti nadaljujemo proti Taboru. Pri cerkvi sv. Jurija zavijemo desno proti Lokam. Pri kapelici v kraju Loke se držimo desne in nadaljujemo pot proti Črnemu vrhu. Pot se začne počasi vzpenjati in pri odcepu za Črni vrh nadaljujemo naravnost proti Krvavici. Makedamska pot nas kmalu pripelje do prelaza Presedelje in spomenika NOB pod Čemšeniško planino. Pot nadaljujemo pod severnimi pobočji Čemšeniške planine jugozahodno proti Zaplanini in smučišču Prvine. Na križišču za Limovce in Brezje zavijemo levo in nadaljujemo proti Brezju in Dobrljevem. V kraju Dobrljevo nadaljujemo naravnost proti Čemšeniku, Zaloki in Jesenovem. Skozi kraja Križe in Drenovec se povzpnemo vse do Planinskega doma Vrhe, kjer se začnemo počasi spuščati nazaj proti Hotelu Grof v smeri Klinčkovega vrha. Spust poteka po makadamski cesti vse do kraja Loke, kjer zavijemo desno proti Taboru in po isti poti nazaj do Hotela Grof.

Zanimivosti

Itinerar: Hotel Grof - Tabor - Loke - Presedlje - Dobrljevo - Čemšenik - Jesenovo - Vrhe - Smučišče Medvednica - Loke - Tabor - Hotel Grof
Dolžina: 43 km
Skupno vzpona: 1000 m
Čas: 3,5 h
Teren: hribovje
Podlaga: 19 km asfalt, 24 km makadam
Primerno za gorsko kolesarjenje
Težavnost: zahtevna
Maksimalen naklon: 13 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.