M15 - Velika planina okoli Kašne planine

Kapela Marije Snežne Velika planina. Fotografija: Matic Gobec
Velika planina
Velika planina
Velika planina
Velika planina
Velika planina
Velika planina
Velika planina
Domžalski dom Velika planina
Velika planina
Velika planina
Velika planina
Velika planina
Velika planina. Fotografija: Mitja Kobal, www.slovenia.info
Velika planina. Fotografija: Nejc Fon, www.slovenia.info
Velika planina. Fotografija: Nejc Fon, www.slovenia.info
Velika planina. Fotografija: Dražen Štader, www.slovenia.info
Velika planina
Velika planina
Velika planina
Velika planina
Velika planina
Velika planina
Velika planina
Velika planina

Po poteh največjega pastirskega naselja v Evropi

S kombijem se zapeljemo na prelaz Črnivec (902 mnv) in od tam pričnemo kolesarjenje po makadamski cesti okoli Kašne planine, kjer se nam na poti odpirajo lepi razgledi na Menino Planino, Veliki Rogatec, Lepenatko in na ostale Kamniško savinjske Alpe in se po slabih 6km makadamskega vzpona spustimo na prelaz Volovljek (1029 mnv). Volovljek ali Kranjski rak je prelaz med Gorenjsko in štajersko. Tukaj se naravnost priključimo na asfaltirano cesto, ki se po 3km kolesarjenja vrnemo na makedamsko cesto do Domžalskega doma, kjer se nam odpre prelep pogled na zakraselo visokogorsko planoto - Veliko planino. Kolovozne poti in enoslednice nas vodijo proti kapeli Marije Snežne in jami Veternici. Krožno pot po planini zaključimo na prelazu Črnivec.

Zanimivosti

Itinerar: prelaz Črnivec – Kašna planina - prelaz Volovljek - Velika planina - Črnivec
Dolžina: 39 km
Skupno vzpona: 1250 m
Čas: 4 h
Teren: hribovje
Podlaga: 31 km makadam, 4 km asfalt, 4 km kolovoz
Primerno za gorsko kolesarjenje, gravel
Težavnost: srednje zahtevna
Maksimalen naklon: 16 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.