G21 - Plešivški mlin

Savinjska dolina. Fotografija: Roadbike Holidays - Tobias Köhler
Kajuhov spominski objekt pri Žlebniku. Fotografija: Andrej Tarfila, www.slovenia.info
Velenjsko jezero. Fotografija: Andrej Tarfila, www.slovenia.info
Velenjski grad. Fotografija: Andrej Tarfila, www.slovenia.info
Velenjsko jezero. Fotografija: Andrej Tarfila, www.slovenia.info
Šaleška dolina. Fotografija: Andrej Tarfila, www.slovenia.info
Šaleška dolina. Fotografija: Andrej Tarfila, www.slovenia.info
Savinjska dolina. Fotografija: Roadbike Holidays - Tobias Köhler
Po končani turi. Fotografija: Roadbike Holidays - Tobias Köhler

Plešivški mlin

Izpred Hotela Grof začnemo kolesariti proti Stopniku in ob avtocesti nadaljujemo proti Šmatevžu. Vseskozi se izmenjujeta asfalt in makadam. Med hmeljišči odkolesarimo proti Parižljam in mimo Preserskega jezera ob reki Savinji vse do Letuša, kjer reko tudi prečimo. Pot se začne počasi vzpenjati. Nadaljujemo proti Lepi Njivi in zaselku Florjan. Mimo manjše jame - Mornove zijalke, odkolesarimo vse do Kajuhovega spominskega obeležja, kjer je leta 1944 pod streli nemških vojakov padel slovenski pesnik in narodni heroj Karel Destovnik - Kajuh. Nato odkolesarimo proti Kavčnikovi domačiji in se vzpnemo do najvišje točke današnje ture - prelaza Sleme, ki leži na višini 1082 metrov nad morjem. Kmalu zatem se začnemo spuščati proti 500 let starem Plešivškem mlinu. Ob reki Velunji se spustimo vse do Škalskega jezera in ob obali odkolesarimo proti Velenjskemu jezeru in Velenjski plaži. V Velenju prečkamo reko Pako, nato pa sledi zadnji daljši vzpon dneva proti Spodnji Savinjski dolini in Polzeli. Med hmeljišči odkolesarimo proti Šempetru in Latkovi vasi vse do Hotela Grof.

Zanimivosti

Itinerar: Hotel Grof - Stopnik - Parižlje - Ribnik Preserje - Letuš - Lepa Njiva - Florjan - Sleme - Razbor - Gaberke - Škalsko jezero - Velenjsko jezero - Velenje - Podgorje - Polzela - Šempeter - Latkova vas - Gomilsko - Pondor - Hotel Grof
Dolžina: 113 km
Skupno vzpona: 1950 m
Čas: 7 h
Teren: dolina in hribovje
Podlaga: 72 km asfalt, 41 km makadam
Primerno za gravel kolesarjenje
Težavnost: zelo zahtevna
Maksimalen naklon: 16 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.