G12 - Braslovško jezero, Čreta in Dobrovlje

Braslovško jezero. Fotografija: Žiga Intihar
Čreta
Čreta
Braslovško jezero. Fotografija: Žiga Intihar
Proti Čreti
Proti Čreti
Proti Dobrovljam
Proti Dobrovljam
Proti Dobrovljam

Braslovško jezero, Čreta in Dobrovlje

Iz Hotela Grof odpeljemo levo proti Vranskem. Pri cerkvi sv. Mihaela zavijemo desno in se počasi začnemo vzpenjati proti Čreti. Asfaltirana in deloma makadamska cesta nas vodi vse do cerkve sv. Katarine na Čreti, kjer se počasi začnemo spuščati proti Dobrovljam in Domu na Dobrovljah. Zatem se po kar precej ovinkasti cesti spustimo vse do kraja Podvrh, kjer zavijemo desno. Nadaljujemo proti Zgornjim Gorčam , kjer ponovno zavijemo desno in odkolesarimo vse do Braslovškega jezera. Pot nadaljujemo mimo Braslovškega kozolca in cerkve sv. Marije Vnebovzete vse do centra Braslovč, kjer zavijemo desno proti Rakovljam. Ko prispemo v Spodnje Gorče, lahko na desni strani opazimo drevored ob graščini Žovnek. Pot nas pripelje do kraja Podvrh, kjer pri kapelici zavijemo desno in skozi gozd nadaljujemo vse do cerkve sv. Martina. Krajši vzpon nas pripelje do avtocestnega podvoza. Nadaljujemo do vasi Prekopa in nazaj do Hotela Grof. 

Zanimivosti

Itinerar: Hotel Grof - Vransko - Tešova - Čreta - Dobrovlje - Podvrh - Zgornje Gorče - Braslovško jezero - Braslovče - Rakovlje - Spodnje Gorče - Kamenče - Podvrh - Prekopa - Hotel Grof
Dolžina: 35 km
Skupno vzpona: 850 m
Čas: 3 h
Teren: hribovje
Podlaga: 25 km asfalt, 10 km makadam
Primerno za gravel kolesarjenje
Težavnost: zahtevna
Maksimalen naklon: 13 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.