F5 - Štrekna

Štrekna
Štrekna
Štrekna
Štrekna
Štrekna
Štrekna. Fotografija: Nejc Fon, www.slovenia.info
Štrekna. Fotografija: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info
Štrekna. Fotografija: Tomo Jeseničnik, www.koroska.si
Štrekna. Fotografija: Koroška.si, www.koroska.si

Štrekna je ena najlepše urejenih kolesarskih poti, ki pelje po opuščeni železniški progi Velenje–Dravograd.

Trasa je v celoti asfaltirana in popolnoma odmaknjena od preostalega prometa. Ob poti pa so kolesarjem na razpolago številna postajališča in zanimivosti. Kolesarska pot je primerna za vse vrste kolesarjev. Trasa je lahko krajša ali daljša, po vašem izboru. Z blagim in enakomernim naklonom je enostavnejša v smeri proti Avstriji, saj se večji del časa spušča. Ob poti, na relaciji med Velenjem, Gornjim Doličem, Mislinjo, Slovenj Gradcem, Otiškim vrhom, Dravogradom ter kopalnim jezerom Labot (Lavamünd) v Avstriji, vozi med vikendi tudi Štrekna bus s kolesarsko prikolico.

Za družine z manjšimi otroci, predlagamo štart v Mislinji in zaključkom v Slovenj Gradcu. Pot je dolga 10 km v eno smer (20 km v obe smeri, v nasprotni smeri rahel vzpon).

Tisti z več moči v nogah pa jo lahko pričnete v Gornjem Doliču ter podaljšate do Dravograda ali še naprej v Avstrijo. Pot je dolga 24 km v eno smer (48 km v obe smeri).

Grof Cycling vam z udobnim kombijem nudi prevoz tako na začetek načrtovane poti kot nazaj do Hotela Grof.

Zanimivosti

Itinerar: Gornji Dolič - Mislinja - Slovenj Gradec - Otiški vrh - Dravograd - Lavamünd (AT)
Dolžina: 24 km
Skupno vzpona: 130 m (300 m v drugo smer)
Čas: 1 h
Teren: dolina
Podlaga: 24 km asfalt
Primerno za družinsko kolesarjenje
Težavnost: nezahtevna
Maksimalen naklon: 3 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.