F5 - Štrekna

Štrekna je ena najlepše urejenih kolesarskih poti, ki pelje po opuščeni železniški progi.

Trasa je v celoti asfaltirana in popolnoma odmaknjena od preostalega prometa. Ob poti pa so kolesarjem na razpolago številna postajališča in zanimivosti. Kolesarska pot je primerna za vse vrste kolesarjev.

Trasa je lahko krajša ali daljša, po vašem izboru. Z blagim in enakomernim naklonom je enostavnejša v smeri proti Avstriji, saj se večji del časa spušča.

Za družine z manjšimi otroci, predlagamo štart v Mislinji in zaključkom v Slovenj Gradcu, dolgo 10 km v eno smer (20 km v obe smeri, v nasprotni smeri rahel vzpon).

Tisti z več moči v nogah jo lahko pričnete v Gornjem Doliču ter podaljšate do Dravograda ali še naprej v Avstrijo – 24 km (48 km v obe smeri).

_______

Ob poti, na relaciji med Velenjem, Gornjim Doličem, Mislinjo, Slovenj Gradcem, Otiškim vrhom, Dravogradom ter kopalnim jezerom Labot (Lavamünd) v Avstriji, vozi med vikendi tudi štrekna bus, s kolesarsko prikolico.

V Grofu pa vas z vašimi kolesi odpeljemo tudi na začetek načrtovane poti in vas tudi poberemo tam, kjer vaše noge ne bodo več zmogle poganjati pedal.

Znamenitosti ob poti:

  • Gibalni park Turiška vas
  • Pogled na Uršljo goro
  • Herčeva žaga in mlin, Tomaška vas
  • Slovenj Gradec – staro mestno jedro
  • Dravograd
  • Jezero Labot
Itinerar: Gornji Dolič – Mislinja – Slovenj Gradec – Otiški vrh – Dravograd – Lavamünd (AT)
Dolžina: 24 km
Skupno vzpona: 130 m (300 m v drugo smer)
Čas: 1 h
Teren: dolina
Podlaga: 24 km asfalt
Primerno za družinsko kolesarjenje
Težavnost: nezahtevna
Maksimalni naklon: 3 %

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.