F4 - Ribniki in jezera

Ribniki in jezera
Priprava na turo
Presersko jezero. Fotografija: Visit Braslovče, www.visitbraslovce.com
Žovneško jezero
Proti Braslovčam
Pogled na Žovneško jezero
Grad Žovnek. Fotografija: Gašper Bizjak, www.visitbraslovce.com
Braslovško jezero
Braslovško jezero

Ribniki in jezera

Za bolj aktivne družine predlagamo vožnjo po občinah Vransko, Tabor, Polzela in Braslovče, vmes pa krajše postanke na številnih ribnikih in nekaterih jezerih, kjer si lahko privoščite počitek ob dobri hrani ali pa opazujete ptice, ki živijo na tem območju. Turo začnemo pri Hotelu Grof in po stranskih poteh kolesarimo mimo Ranča Islander do kraja Tabor, kjer se pot prične nekoliko vzpenjati. Kmalu prikolesarimo do ribnika Lisjak, ki je tudi priljubljena točka za poročna slavja in razne rojstnodnevne ter druge zabave. Nadaljujemo z razhlim vzponom po gozdu, nato pa se spustimo nazaj proti glavni cesti Celje - Vransko. Prečkamo glavno cesto in se pripeljemo v kraj Gomilsko. Še pretežno ravninski del poti nas vodi po kolesarski poti v Braslovče, kjer zavijemo desno do Preserskega jezera, ki se nahaja 1 km vzhodno od Braslovč. Jezero nudi dobre pogoje za aktivno sprostitev s športnim ribolovom, sprehodom okrog jezera ali sprostitev ob reki Savinji. Nadaljujemo s kolesarjenjem nazaj proti Braslovčam in se desno mimo braslovškega kozolca rahlo spustimo proti Braslovškem jezeru. Tu se nahaja krajša učna pot okoli jezera ter brunarica, znana po postrvih. Pot nas nato pelje nazaj skozi Braslovče do graščine Žovnek, kjer zavijemo desno proti Žovneškem jezeru - umetnemu jezeru, ki je znano po številnih pticah, ki gnezdijo tu. Po želji se lahko vzpnemo še na grad Žovnek, nato pa mimo cerkve sv. Martina po rahlo vijugasti cesti prikolesarimo nazaj do Hotela Grof.

Zanimivosti

Itinerar: Tabor - Ribnik Lisjak - Gomilsko - Braslovče - Presersko jezero - Braslovško jezero - Žovneško jezero - Vransko - Hotel Grof
Dolžina: 32 km
Skupno vzpona: 330 m
Čas: 2,5 h
Teren: dolina, hribovje
Podlaga: 32 km asfalt
Primerno za družinsko ali cestno kolesarjenje
Težavnost: manj zahtevna
Maksimalen naklon: 10 %

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.