F4 - Ribniki in jezera

Ribnik Preserje
Ribnik Lisjak
Braslovško jezero
Grad Žovnek
Braslovče

Ribniki in jezera

Za bolj aktivne družine predlagamo vožnjo po občinah Vransko, Tabor, Polzela in Braslovče, vmes pa krajše postanke na številnih ribnikih in nekaterih jezerih, kjer si lahko privoščite počitek ob dobri hrani ali pa opazujete ptice, ki živijo na tem območju.

Od Grofa kolesarimo po stranskih poteh mimo ranča Islander do kraja Tabor, kjer se pot prične nekoliko vzpenjati. Kmalu prikolesarimo na ribnik pri Lisjaku, ki je tudi priljubljena točka za poročna slavja in razne rojstnodnevne ter druge zabave. Nadaljujemo naprej po gozdu z rahlim vzponom in se nato spustimo nazaj proti glavni cesti Celje – Vransko, ki jo prečkamo in se pripeljemo v kraj Gomilsko. Še pretežno ravninski del poti nas vodi po kolesarski poti v Braslovče, kjer zavijemo desno do ribnika Preserje, ki se nahaja 1km iz Braslovč. Ribnik nudi dobre pogoje za aktivno sprostitev s športnim ribolovom, sprehodom okrog ribnika ali sprostitev ob reki Savinji. Kolesarjenje nadaljujemo nazaj proti Braslovčam in desno mimo braslovškega kozolca, nato pa se rahlo spustimo proti Braslovškem jezeru. Tu se nahaja krajša učna pot okoli jezera ter brunarica, znana po postrvih. Iz jezera se vračamo nazaj skozi Braslovče, nato pa pri graščini Žovnek zavijemo desno proti jezeru Žovnek, umetnemu jezeru, ki je znano po številnih pticah, ki gnezdijo tu. Po želji še vzpon na grad Žovnek, nato pa mimo cerkve sv. Martina po rahlo vijugasti cesti nazaj v Grof.

Znamenitosti na poti

Itinerar: Tabor – Ribnik pri Lisjaku – Gomilsko – Braslovče – ribniki Preserje – Braslovško jezero – Žovneško jezero - Grof
Dolžina: 33 km
Skupno vzpona: 330 m
Čas: 2,5 h
Teren: dolina, hribovje
Podlaga: 33 km asfalt
Primerno za družinsko ali cestno kolesarjenje
Težavnost: manj zahtevna
Maksimalni naklon: 10 %

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.