F2 - Vranski krog (V2)

Schwentnerjeva hiša
Muzej motociklov
Kolesarjenje med hmeljišči
Vransko
Ranč Islander
Etnološka zbirka
Stopnik
Brode - Stopnik
Tešova - Brode

Po poti vranske kulturne dediščine

Označena pot V2 nas pelje od Grofa preko avtoceste čez kraj Brode v Vransko. Peljemo se mimo cerkve sv. Mihaela ter mimo muzeja Motociklov in Schwentnerjeve hiše. Na igrišču pri šoli se lahko ustavimo pri skate parku ali večnamenskem zunanjem igrišču, kjer se nahajajo tudi otroška igrala. Pred dvorcem Avžlak zavijemo desno in se pričnemo rahlo vzpenjati v Tešovo. Sledi spust nazaj v Brode kjer si lahko ogledamo etnolooško zbirko nato pa se čez hmeljišče zapeljemo še do Stopnika. Rahel spust v Prekopo in mimo ranča Islander nazaj v Grof.

Zanimivosti

Itinerar: Vransko – Stopnik – Prekopa – Čeplje
Dolžina: 15 km
Skupno vzpona: 250 m
Čas: 1,5 h
Teren: hribovje
Podlaga: 14 km asfalt, 1 km makadam
Primerno za družinsko kolesarjenje
Težavnost: manj zahtevna
Maksimalen naklon: 6 %

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.