R6 - Ponikovski kras

Ponikovski kras
Ponikovski kras
Ponikovski kras
Rimska nekropola
Jama Pekel

Po Savinjski dolini v kraški svet

Po lokalnih neprometnih cestah Spodnje Savinjske doline se odpeljemo v pravi kraški svet s kraškimi jamami in vrtačami. Krog začnemo mimo Žovneškega jezera, skozi Braslovče in Parižlje do Polzele. Mimo Andraža nad Polzelo se povzpnemo na gričevnat in kraški teren in peljemo do Ponikve pri Žalcu v območje Ponikovskega krasa. Vzpnemo se na Kale, kjer nas pričaka razgled na dolino. Ob vznožju spusta se ustavimo in ogledamo peklenščka, ki čuva vhod v Jamo Pekel. Vračamo se skozi Šempeter v Savinjski dolini in ob južnem obrobju doline skozi Prebold, Grajsko vas in Tabor nazaj do Grofa.

Zanimivosti

Itinerar: Braslovče – Polzela – Ponikva – Šempeter – Prebold – Tabor
Dolžina: 51 km
Skupno vzpona: 540 m
Čas: 2,5 h
Teren: dolina, hribovje
Podlaga: 51 km asfalt
Primerno za cestno kolesarjenje
Težavnost: manj zahtevna
Maksimalen naklon: 8 %

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.