R5 - Podmeja in Čemšenik

Pred Brezjem
Podmeja in pogled na Zasavje
Podmeja
Vzpon na Podmejo
Razgled izpod Čemšeniške planine
Razgled pri Čemšeniku
Čemšenik
Spust v Zagorje
Trojane

Okrog Čemšeniške planine

Slikovita trasa proti Zasavju. Po Spodnji Savinjski dolini kolesarimo do Prebolda, kjer začnemo vzpon na 724 m visok prelaz Podmeja, ki nas pripelje v zasavsko regijo. Nadaljujemo skozi rudarsko mesto Trbovlje proti Zagorju ob Savi, vendar še pred začetkom mesta zavijemo v smeri proti Čemšeniški planini. Vzpon po neprometnih cestah nas z razgledi pripelje do kraja Čemšenik na 630 metrih nad morjem - zadnjih nekaj precej strmih vzponov naredimo ravno v kraju samem. Sledi le še spust do Trojan in obveznih trojanskih krofov, ter spust do Vranskega in Grofa.

Zanimivosti

Itinerar: Prebold - Trbovlje - Zagorje - Čemšenik - Trojane - Vransko
Dolžina: 61 km
Skupno vzpona: 1090 m
Čas: 4 h
Teren: hribovje
Podlaga: 61 km asfalt
Primerno za cestno kolesarjenje
Težavnost: zahtevna
Maksimalen naklon: 12 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.