R4 - Črnivec

Črnivec
Vzpon na Črnivec
Tuhinjska dolina
Prelepi razgledi ob poti
Črnivec
Spust z Lipe
Spust z Lipe
Črnivec
Črnivec
Črnivec
Kamnik. Fotografija: Jošt Gantar, www.slovenia.info
Kamnik. Fotografija: Nejc Fon, www.slovenia.info
Rojstna hiša Rudolfa Maistra. Fotografija: Jose Voglar, www.slovenia.info
Grad Zaprice. Fotografija: Jošt Gantar, www.slovenia.info
Mali grad. Fotografija: Nejc Fon, www.slovenia.info
Kamniška Bistrica. Fotografija: Nejc Fon, www.slovenia.info
Terme Snovik. Fotografija: Terme Snovik, www.slovenia.info

Preko najlepšega predalpskega prelaza

Trije pravi prelazi nas čakajo na krogu, ki poveže savinjsko in gorenjsko regijo. Prvi nas bo med vožnjo po Tuhinjski dolini pričakal prelaz Kozjak s 658 m nadmorske višine. Glavna cesta nas pripelje do mesta Kamnik pod Kamniško-Savinjskimi Alpami, ki je bil nekaj časa celo glavno mesto dežele Kranjske. Sledimo osvežilni Kamniški Bistrici in zavijemo v smeri Črne pri Kamniku. Prelaz Črnivec nas bo pričakal 902 metra nad morjem. Spust med pašniki nas pripelje v Gornji grad. Sledi vožnja vzdolž reke Dreta po Zadreški dolini vse do Šmartnega ob Dreti, kjer začnemo vzpon na zadnji prelaz Lipa s 723 metri nadmorske višine. Sledi le še spust v Vransko.

Zanimivosti 

Itinerar: Motnik - Kozjak - Kamnik - Črnivec - Gornji Grad - Lipa - Vransko
Dolžina: 79 km
Skupno vzpona: 1480 m
Čas: 3,5 h
Teren: hribovje
Podlaga: 79 km asfalt
Primerno za cestno kolesarjenje
Težavnost: zahtevna
Maksimalen naklon: 11 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.