R10 - Veliki Dolomiti

Veliki Dolomiti

Veliki Dolomiti

Slikovita trasa proti Zasavju. Pot začnemo pri Hotelu Grof in nadaljujemo v smeri Vranskega. Pri razcepu Trojane - Tuhinjska dolina zavijemo desno in se odpeljemo proti Motniku. V Motniku se začnemo vzpenjati proti Trojanam, kjer si lahko privoščimo krajši postanek in posladkamo z okusnimi trojanskimi krofi. Nadaljujemo vzpon proti kraju Dobrljevo, kjer sledi prvi daljši spust proti Zagorju in Trbovljam, v samo osrčje zasavske regije. Pri Letnem kopališču v Trbovljah zavijemo desno in se začnemo vzpenjati proti Podmeji. Malo pred vrhom, v kraju Knezdol zavijemo levo na stransko cesto proti Domu pod Reško planino. Sledi dolg spust proti Preboldu, kjer zavijemo levo in po stranskih cestah skozi Kapljo vas, Grajsko vas in Tabor prikolesarimo vse do Hotela Grof.

Zanimivosti

Itinerar: Vransko - Ločica pri Vranskem - Motnik - Trojane - Šentgotard - Čemšenik - Kotrdež - Zagorje ob Savi - Bevško - Trbovlje - Podmeja - Dom pod Reško planino - Prebold - Dolenja vas - Kaplja vas - Grajska vas - Miklavž pri Taboru - Tabor - Vransko
Dolžina: 73 km
Skupno vzpona: 1560 m
Čas: 5 h
Teren: hribovje
Podlaga: 73 km asfalt
Primerno za cestno kolesarjenje
Težavnost: zelo zahtevna
Maksimalen naklon: 13 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.