M05 - Menina planina

Menina planina
Menina planina
Menina planina
Vzpon na Menino planino
Pogled na Zgornjo Savinjsko dolino
Pogled proti Raduhi in Kamniško-Savinjskim Alpam
Pogled proti Gornjemu Gradu
Menina planina
Dom na Menini planini
Spomenik padlim v 2. svetovni vojni
Dom na Menini planini
Pašniki in vodna zajetja
Pašniki in vodna zajetja
Biba planina
Menina planina
Nazaj v dolino
Nazaj v dolino

Na ponosno planino Menino

Za ogrevanje se mimo Vranskega po asfaltni poti povzpnemo čez prelaz Lipa. Tik pred koncem spusta v Šmartno ob Dreti pri večji kmetiji zavijemo na makadamsko cesto, ki vijuga po pobočju Menine planine. Po nekaj kilometrih se priključimo cesti, ki iz Bočne pelje na Menino planino. Idilična makadamska cesta nas vodi preko dolge planote Menine planine do Biba planine. V edinem ostrem ovinku odvijemo na strm kolovoz med pašnike, ki pa se po 3 km priključi cesti proti sedlu Slopi. Sledi le še prečenje do Jeseničnika po razgled in spust v Vransko.

Zanimivosti

Itinerar: Vransko - Lipa - Rovt pod Menino - Menina planina - Biba planina - Lipa - Vransko
Dolžina: 55 km
Skupno vzpona: 1800 m
Čas: 5 h
Teren: hribovje
Podlaga: 21 km asfalt, 31 km makadam, 3 km kolovoz
Primerno za gorsko kolesarjenje
Težavnost: zelo zahtevna
Maksimalen naklon: 15 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.