M04 - Grofova pot

Grad Žovnek. Fotografija: Gašper Bizjak, www.visitbraslovce.com
Grad Žovnek
Razgled proti Spodnji Savinjski dolini
Mimo gradu Žovnek
Žovneško jezero
Žovneško jezero
Jama Pekel
Jama Pekel. Fotografija: Nea Culpa, www.slovenia.info
Jama Pekel
Hmeljišča
Hmeljišča
Hmeljišča
Hmeljišča. Fotografija: Nea Culpa, www.slovenia.info
Hmeljišča. Fotografija: Marko Puncer, www.slovenia.info
Hmeljišča
Proti Polzeli
Graščina Šenek. Fotografija: TIC Polzela, www.tic-polzela.si
Polzela. Fotografija: TIC Polzela, www.tic-polzela.si
Rimska nekropola. Fotografija: Nea Culpa, www.slovenia.info
Ribnik Vrbje
Ribnik Vrbje
Dolina zelenega zlata. Fotografija: Nea Culpa, www.slovenia.info
Fontana piva. Fotografija: Nea Culpa, www.slovenia.info
Fontana piva. Fotografija: Nea Culpa, www.slovenia.info
Fontana piva. Fotografija: Nea Culpa, www.slovenia.info

Med hmeljišči vse do Fontane piva

Krog začnemo v smeri gradu Žovnek in proti Žovneškem jezeru. Po poljskih kolovozih peljemo do Polzele, nato pa med hmeljišči prečimo Spodnjo Savinjsko dolino. Po odseku hmeljske poti H-01 se priključimo na lokalno cesto, ki nas pripelje do prijetnega hladu pred Jamo Pekel, ki jo čuva peklenšček. Ob nadaljevanju poti se ustavimo še na turistični kmetiji Flis, kjer nam postrežejo z domačimi mlečnimi izdelki ali pa se s kraft pivom okrepčamo v Pivovarni Green Gold. Vzamemo si čas še za ogled Rimske nekropole v Šempetru in ostanke rimske ceste. Vzdolž Savinje se mimo ribnika Vrbje odpeljemo do starega perišča. Zaključimo z vrčkom piva pri Fontani piva v Žalcu.

Zanimivosti

Itinerar: Vransko - Žovneško jezero - Polzela - Jama Pekel - Šempeter - Ribnik Vrbje - Žalec
Dolžina: 39 km
Skupno vzpona: 240 m
Čas: 3 h + čas ogledov
Teren: dolina
Podlaga: 19 km asfalt, 12 km makadam, 8 km kolovoz
Primerno za gorsko kolesarjenje, treking kolesarjenje
Težavnost: manj zahtevna
Maksimalen naklon: 8 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.