M4 - Grofova pot

Grad Žovnek
Grad Žovnek
Pri gradu Žovnek
Pri gradu Žovnek
Mimo gradu Žovnek
Jama Pekel
Kolesarjenje med polji hmelja
Kolesarjenje med polji hmelja
Rimska nekropola
Fontana piva v Žalcu
Rimska nekropola
Ribnik Vrbje
Kolesarjenje med polji hmelja

Med hmeljišči vse do Fontane piv

Krog začnemo v smeri gradu Žovnek ter obkrožimo Žovneško jezero. Po poljskih kolovozih peljemo do Polzele, nato med hmeljišči prečimo Spodnjo Savinjsko dolino. Po odseku hmeljske poti H-01 se priključimo na lokalno cesto, ki nas pripelje do prijetnega hladu pred Jamo Pekel, ki jo čuva peklenšček. Ob nadaljevanju poti se ustavimo še na turistični kmetiji Flis, kjer nam postrežejo z domačimi mlečnimi izdelki, ali pa se s kraft pivom okrepčamo v Green Gold pivovarni. Vzamemo si čas še za ogled Rimske nekropole v Šempetru in ostanke rimske ceste. Vzdolž Savinje se mimo ribnika Vrbje odpeljemo do starega perišča. Zaključimo z vrčkom pri Fontani piv v Žalcu.

Zanimivosti

Itinerar: Žovnek – Polzela – Jama Pekel - Šempeter – Vrbje - Žalec
Dolžina: 39 km
Skupno vzpona: 240 m
Čas: 3 h
Teren: dolina
Podlaga: 19 km asfalt, 12 km makadam, 8 km kolovoz
Primerno za gorsko kolesarjenje, treking kolesarjenje
Težavnost: manj zahtevna
Maksimalen naklon: 8 %

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.