M2 - Čemšeniška planina

Čemšeniška planina
Proti Čemšeniški planini
Proti smučišču Prvine
Prvine
Območje Natura 2000 Čemšeniška planina
Smučišče Prvine
Proti Čemšeniški planini
Proti Čemšeniški planini
Proti Čemšeniški planini
Proti Čemšeniški planini
Proti Čemšeniški planini
Proti Čemšeniški planini
Razgled
Razgled
Razgled proti Zasavju
Razgled proti Zasavju
Dom dr. Franca Goloba na Čemšeniški planini (1120 m)
Začetek spusta
Po poti navzdol
Spust
Spust
Spust
Spust
Spust
Čemšeniška planina

Na mogočno planoto nad Taborom

Skozi Vransko se priključimo regionalni cesti do odcepa za Zaplanino. Vzpon po idilični dolini nas pripelje skoraj do Trojan, vendar se malo pred Trojanami zapeljemo nazaj proti Čemšeniški planini. Mimo smučišča Prvine nadaljujemo najprej po gozdni cesti nato pa po utrjenih vlakah vse do Planinskega doma dr. Franca Goloba. Na spustu po gozdnih poteh sledimo modro belim markacijam in kmalu se priključimo makadamski cesti, ki pelje mimo Krvavice in ostankov gradu Ojstrica. Skozi Loke in Tabor se vrnemo na izhodišče.

Zanimivosti

Itinerar: Vransko - Zaplanina - Prvine - Čemšeniška planina - Loke - Tabor
Dolžina: 35 km
Skupno vzpona: 950 m
Čas: 4 h
Teren: hribovje
Podlaga: 21 km asfalt, 7 km makadam, 7 km gozdni kolovoz
Primerno za gorsko kolesarjenje
Težavnost: zahtevna
Maksimalen naklon: 18 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.