M01 - Ojstrica

Ojstrica
Presedle
Sledimo oznakam Slovenske turnokolesarske poti (STKP)
Vzpon na Presedle
Ojstrica
Ojstrica
Lepi razgledi na Spodnjo Savinjsko dolino
Mimo Planinskega doma Vrhe
Plezalna stena
Razgled na Spodnjo Savinjsko dolino
Ojstrica
Pogled na Savinjsko dolino
Ojstrica
Ojstrica
Ojstrica
Spust
Ojstrica

Krog čez dolino, kjer se je pridelovalo grofovsko vino

Stranske asfaltne povezave nas popeljejo skozi Tabor vse do Lok od koder se po makadamski cesti vzpnemo mimo ostankov gradu Ojstrica. Sledimo modro-belim kolesarskim markacijam Slovenske turnokolesarske poti (STKP) in obkrožimo Krvavico. Čez Vrhe se spustimo v smeri Podmeje, vendar kaj kmalu zavijemo proti Miklavžu nad Taborom. Spust po asfaltiranem cestišču z razgledom na Kamniško-Savinjske Alpe nas mimo Ribnika pri Lisjaku pripelje nazaj v Tabor in do Hotela Grof

Zanimivosti 

Itinerar: Tabor - Loke - Vrhe - sv. Miklavž - Ribnik Lisjak - Tabor
Dolžina: 33 km
Skupno vzpona: 740 m
Čas: 3 h
Teren: hribovje
Podlaga: 20 km asfalt, 12 km makadam, 1 km gozdni kolovoz
Primerno za gorsko kolesarjenje
Težavnost: manj zahtevna
Maksimalen naklon: 15 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.