G08 - Zahomce

Zahomce
Vzpon
Kolovoz
Spust
Zahomce
Razgled proti Trojanam
Zahomce
Spust
Zahomce

S Skorjo na oddih

Označena kolesarska pot V6. Kolesariti pričnemo v Ločici pri Vranskem (pot lahko podaljšamo iz Grofa za dodatnih 9 km). Pri gostilni pri Šoferski mamici zavijemo levo in se zapeljemo do glavne ceste. Po približno 100 m zavijemo levo in se po asfaltirani cesti, ki poteka skozi gozd, pričnemo počasi vzpenjati. Po 3 kilometrih vzpona skozi gozd prispemo v vas Zahomce. V križišču sledimo rdeči oznaki V6 desno in nato za kmetijo levo po kolovozu strmo v hrib. Strmemu vzponu sledi spust po kolovozu, vmes pa se nam odpre tudi prelep razgled na okoliško hribovje. Kmalu pripeljemo na asfaltirano cesto in še nekaj kilometrov spusta. Pri rumeni hiši zavijemo desno, nato pa sledi kratek vzpon in levo pri naslednji oznaki. Še mimo lokalnih kmetij, nato pa asfaltirana cesta preide v kolovoz in strm zavit spust v dolino. Po približno dveh kilometrih se vrnemo na asfaltirano cesto, kateri sledimo nazaj v Ločico pri Vranskem.

Zanimivosti

Itinerar: Hotel Grof - Vransko - Ločica - Ravne nad Ločico - Zahomce - Ločica - Vransko - Hotel Grof
Dolžina: 19 km
Skupno vzpona: 540 m
Čas: 1,5 h
Teren: hribovje
Podlaga: 3 km kolovoz, 16 km asfalt
Primerno za gravel kolesarjenje
Težavnost: manj zahtevna
Maksimalen naklon: 12 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.