G03 - Gora Oljka

Gora Oljka in cerkev sv. Križa. Fotografija: Peter Strouhal, TIC Polzela, www.tic-polzela.si
Gravel kolesarjenje med hmeljišči
Žovneško jezero
Žovneško jezero
Hmeljišča
Med hmeljišči. Fotografija: Turistično društvo Šempeter, www.td-sempeter.si
Hmeljišča
Hmeljišča. Fotografija: Nea Culpa, www.slovenia.info
Proti Polzeli
Grad Komenda, Polzela. Fotografija: TIC Polzela, www.tic-polzela.si
Grad Komenda, Polzela. Fotografija: Jan Korošec, TIC Polzela, www.tic-polzela.si
Gora Oljka in cerkev sv. Križa. Fotografija: TIC Polzela, www.tic-polzela.si
Gora Oljka in cerkev sv. Križa. Fotografija: TIC Polzela, www.tic-polzela.si
Graščina Šenek, Polzela. Fotografija: TIC Polzela, www.tic-polzela.si
Graščina Šenek, Polzela. Fotografija: TIC Polzela, www.tic-polzela.si
Rimska nekropola, Šempeter. Fotografija: Nea Culpa, www.slovenia.info
Hmeljišča. Fotografija: Miran Orožim, www.slovenia.info

Gora Oljka

Asfaltirana cesta nas preko manjših vzpetin najprej zapelje proti Žovneškemu jezeru, ki nudi dom številnim vrstam ptic. Sledimo cesti vse do Spodnjih Gorč, kjer se prične prvi odsek makadama, ki nas popelje med nasade hmelja. V Parižljah nato prvič prečkamo reko Savinjo in nadaljujemo naravnost proti Polzeli, kjer zavijemo levo in se začnemo počasi vzpenjati proti Gori Oljki. Asfaltirana cesta malo pred vrhom preide v makadam. Na vrhu, ki leži na nadmorski višini 734 m nas pri cerkvi sv. Križa pričakajo prelepi razgledi na Posavsko hribovje na jugu, Kamniško-Savinjske Alpe in Savinjsko dolino na zahodu, Pohorje in Paški Kozjak na severu in Celjsko kotlino na vzhodu. Tik pod vrhom stoji planinski dom v katerem se lahko okrepčate. Sledi spust proti Polzeli in kolesarjenje med hmeljišči. V Spodnjih Grušovljah prečimo avtocesto in se zapeljemo proti Šempetru. Mimo Rimske nekropole nadaljujemo vožnjo proti reki Savinji in ob reki gorvodno proti Latkovi vasi, kjer jo ponovno prečimo. Mimo Grajske vasi, Ojstriške vasi in Pondorja se odpeljemo vse do Hotela Grof.

Zanimivosti

Itinerar: Hotel Grof - Prekopa - Žovneško jezero - Parižlje - Polzela - Podvin pri Polzeli - Gora Oljka - Polzela - Spodnje Grušovlje - Šempeter - Latkova vas - Grajska vas - Pondor - Hotel Grof
Dolžina: 49 km
Skupno vzpona: 700 m
Čas: 3,5 h
Teren: dolina in hribovje
Podlaga: 25 km asfalt, 24 km makadam
Primerno za gravel kolesarjenje
Težavnost: zahtevna
Maksimalen naklon: 13 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.