M12 - Žalec časti

Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva
Savinova hiša, Žalec
Jama Pekel
Ribnik Vrbje
Žovneško jezero
Ribnik Steska
Clef
Green Gold
Hmeljišča

Žalec časti - gorska kolesarska tura

Vabimo vas na aktiven izlet v dolino zelenega zlata, v prestolnico slovenskega hmeljarstva in pivovarstva ter na hladno pivo Kukec ob koncu uspešnega raziskovanja okolice. Doživite Savinjsko dolino skozi naravne danosti, zgodovinske trenutke ali kulinariko.

Vaše raziskovanje in doživljanje zelene destinacije bo nagrajeno. Kako?

Z nakupom vstopnic ali storitev pridobite žig. Ko zberete vsaj štiri, pa vam na Fontani piva v Žalcu, v Trgovini Zeleno zlato, postrežejo s hladnim hišnim pivom Kukec.

Akcija traja od maja do oktobra 2021!

V Grofu prejmete že prvi žig, zato vas vabimo da svojo savinjsko dogodivščino pričnete pri nas, na kolesu.

Zanimivosti

  • grad Žovnek
  • grad Tabor
  • Green Gold pivovarna (ŽIG)
  • Jama Pekel (ŽIG)
  • Ribnik Steska (ŽIG)
  • Pivovarna Clef (ŽIG)
  • Ribnik Vrbje (ŽIG)
  • Eko muzej hmeljarstva in pivovarstva (ŽIG)
  • Savinova hiša (ŽIG)
  • Pivovarna Flajs (ŽIG)
Itinerar: Grof – Žovneško jezero – Polzela – Spodnje Grušovlje - Jama Pekel – Studence - Arja vas – Ribnik Vrbje – Žalec
Dolžina: 43 km
Skupno vzpona: 340 m
Čas: 2,5 h
Teren: dolina in hribovje
Podlaga: asfalt, makadam, kolovoz
Primerno za gorsko kolesarjenje
Težavnost: nezahtevna
Maksimalen naklon: 10%

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.