M07 - Zahodne Dobrovlje (V3)

Cerkev sv. Gervazija - Šentjoški vrh
Vologa
Proti Tešovi
Proti Čreti
Požgana kmetija (NOB)
Zahodne Dobrovlje
Zahodne Dobrovlje
Nadaljujemo levo
Zahodne Dobrovlje
Zahodne Dobrovlje
Zahodne Dobrovlje
Cerkev sv. Katerine
Proti sv. Joštu
Nadaljujemo levo
Zahodne Dobrovlje
Proti sv. Joštu
Zahodne Dobrovlje
Cerkev sv. Gervazija - Šentjoški vrh
Šentjoški vrh in cerkev sv. Jošta
Šentjoški vrh
Šentjoški vrh
Prelaz Lipa
Pot Brode - Tešova
Pot Brode - Tešova
Cerkev sv. Mihaela, Vransko

Zahodne Dobrovlje

Pot začnemo v smeri avtoceste, kjer nekaj deset metrov za podvozom zavijemo levo na makadamsko cesto. Ta nas mimo prelepih nasadov hmelja pripelje do manjšega naselja Brode. Tukaj zavijemo desno in se po makadamski cesti začnemo počasi vzpenjati v smeri Tešove, nato po asfaltni cesti nadaljujemo pot proti Čreti. Pri razcepu za Planinski dom Čreta nadaljujemo levo, v smeri Šentjoškega vrha. Makadamska cesta in kolovozne poti nas mimo manjših kmetij in skozi gozd pripeljejo do cerkve sv. Jošta, kjer se nam odpre prelep pogled na Savinjsko dolino, okoliška hribovja in na cerkev sv. Gervazija malo višje na desni. Če je bila pot do sedaj dokaj enostavna, moramo biti pri spustu do prelaza Lipa nekoliko previdnejši, saj nas pot vodi po malo strmejši kamniti planinski gozdni poti. Na prelazu Lipa zavijemo levo in se po asfaltni cesti udobno spustimo nazaj do Vranskega.

Zanimivosti

Itinerar: Brode - Tešova - Jeronim - Šentjoški vrh - Lipa - Vologa - Prapeče - Vransko - Brode
Dolžina: 22 km
Skupno vzpona: 780 m
Čas: 2 h
Teren: hribovje
Podlaga: 13 km asfalt, ostalo makadam, kolovoz in gozdna pot
Primerno za gorsko kolesarjenje
Težavnost: manj zahtevna
Maksimalen naklon: 16 %

Kvalifikacija težavnosti kolesarskih poti

 Klasifikacija za družinsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste družina z majhnimi otroki, ki že sami kolesarijo. Kolesarite pretežno po ravnini s krajšimi položnimi vzponi. Uživate ob ogledu znamenitosti med kolesarjenjem.

Manj zahtevna

Ste družina z mladimi otroki, ki radi kolesarijo. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Otroci navdušeno vrtijo pedala brez pritoževanja.

 Klasifikacija za cestno kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, kolesarite do 2x tedensko. Kolesarite po rahlo razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti. Veste, da ima cestno kolo dve zavori.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu s srednje dolgimi vzponi in spusti. Poznate prednji menjalnik na kolesu.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Sami znate zamenjati zračnico.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi vzponi in spusti. Sami znate zamenjati zračnico in nastaviti menjalnik.

 Klasifikacija za gorsko kolesarjenje

Nezahtevna

Ste slabše kondicijsko pripravljeni, na gorsko kolo sedete do 2x tedensko. Kolesarite po razgibanem terenu z manjšimi vzponi in spusti in različnimi podlagami, še raje pa po ravnini.

Manj zahtevna

Ste zmerno kondicijsko pripravljeni, vadite več kot 3x tedensko. Hribovit teren s srednje strmimi vzponi in spusti vam ne predstavlja večjih težav. Veste, da ima gorsko kolo široke in grobe plašče.

Zahtevna

Ste dobro kondicijsko in tehnično pripravljeni, vadite aktivno redno tedensko. Kolesarite po hribovitem terenu in lahko več ur preživite na kolesu. Veste kaj je »tubeless« in poznate razliko med prednjo in zadnjo zavoro.

Zelo zahtevna

Ste odlično kondicijsko pripravljeni, veliko časa namenite vadbi. Kolesarite po hribovitih terenih s strmimi tehničnimi vzponi in spusti. Morebitno potiskanje kolesa vam ne predstavlja težav, izraz »singletrail« vam ni tujka.

Na recepciji hotela Grof prejmete brezplačne zemljevide kolesarskih poti, na svoje navigacijske naprave pa si lahko tudi naložite izbrani gpx.